SUĆURAJ

Prvi pisani spomeni o Sućurju, koji su sačuvani i danas, datiraju tek iz 14. stoljeća iako se o prastarom Sućurju govori u Homerovoj «Ilijadi», u kojoj se Sućuraj zove  Kila na istoku Leke (Hvara), gdje je prema grčkoj mitologiji Agamemnon, ahejski kralj u Mikeni «bacio prokletstvo na protivnika“. Prvi poznati stanovnici ovog područja bili su Iliri, a u 7. ili 8. stoljeću naselili su se Hrvati, koji ovdje žive do današnjih dana.

U novije vrijeme Sućuraj se razvio u mali gradić koji je sam po sebi spomenik (1975. godine dobiva svojstvo spomenika kulture), Crkva sv. Ante Padovanskog u baroknom stilu sa elementima gotike danas predstavlja jedan od najvrijednijih spomenika sućurjanske sakralne kulturne baštine te samostan sv. Augustina i crkva sv. Jurja koja nastaje postepeno od 13. stoljeća, a razvila se najviše u 15. i 16. stoljeću.

Sućuraj na otoku Hvaru je kroz svoju povijest više puta do temelja uništavan i obnavljan.

Prema legendi, na lokalitetu Koščak–Oglavak uz mjesto Sućuraj, nalazili su se dvori ilirske kraljice Teute. Ona je vladala od 231. do 219. godine prije Krista i ratovala je protiv Rimljana. U prilog legendi o kraljici Teuti u Sućurju ide sačuvani zid koji je u narodu poznat kao „Teutin zid” i brojne amfore iz potopljenih rimskih galija, pronađene u podmorju oko mjesta.

Tradicionalni naziv za sućuransku luku je „gusarska luka”. Ovo ime ona je stekla najviše zahvaljujući Neretljanima, jednom od hrvatskih plemena koja su u 7. stoljeću došla na more. Naselili su područje oko rijeke Neretve i Makarskog primorja, a vrlo brzo su postali vrsni pomorci i počeli se baviti gusarenjem, za što im je duboka i skrivena „gusarska luka” bila izuzetno pogodna.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Općina Sućuraj broji 463 stanovništva. Ukupno ima 3 naselja: Bogomolje (100); Selca kod Bogomolja (6); Sućuraj (357).

Iskrcajne luke u Općini Sućuraj

JLS Za ribarska plovila duljine iznad 15 metara Za ribarska plovila duljine ispod 15 metara
1.       SUĆURAJ SUĆURAJ- operativna obala uz rampu za trajektni promet

 

 

http://sucuraj.hr/