GRAD HVAR - Geostaza - Hvarski tsunamit 66

Datum objave:
30.4.2024
Odabrani projekt proizišao iz:
Natječaj za Mjeru 2.2 promicanje zaštite okoliša i prirodne baštine u području ribarstva/akvakulture i ublažavanje klimatskih promjena
GRAD HVAR - Geostaza - Hvarski tsunamit 66
No items found.

PROJEKT: GEOSTAZA - HVARSKI TSUNAMIT 66

MJERA 2.2. “PROMICANJE ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODNE BAŠTINE U PODRUČJU RIBARSTVA/AKVAKULTURE I UBLAŽAVANJE KLIMATSKIH PROMJENA”

NOSITELJ PROJEKTA: GRAD HVAR

O PROJEKTU:

Projekt ove geološke obalne šetnice proizašao je iz višegodišnje razrade ideje obilježavanja geološki atraktivnih pojava duž obalnog pojasa urbaniziranog dijela grada Hvara. Razvojem poučne geološke staze u Hvaru čuvaju se i promoviraju prirodne vrijednosti kroz prikaz pojava nastalih u pradavnom moru te nastanak izgleda današnje obale taloženjem morskih organizama. Obilježenim točkama na geostazi informira se posjetitelje o nastanku i vrijednosti samog okoliša te potiče doživljaj obalnog pojasa kao prirodne cjeline koju treba sačuvati te kontinuirano čistiti zbog cjelogodišnjeg doživljaja još uvijek očuvane nežive prirode u urbaniziranom dijelu grada Hvara. Sama geostaza sastoji se od 7 točaka s info-pločama i popularno-geološke karte grada Hvara. Jedna od točaka odnosi se na jedinstveni lokalitet s tragovima kataklizmičkog tsunamija koji je prije 66 milijuna godina uzrokovao izumiranje dinosaura. U sklopu projekta održana je ronilačka akcija čišćenja podmorja.  

 

REZULTATI PROJEKTA:

1.     Uspostavljena Geostaza – Hvarski tsunamit 66 za 7 info točaka i jednom geološkom kartom temeljem izrađenog idejnog projekta staze

2.     Izrađeni deplijani i brošure za lakše snalaženje na samoj stazi

3.     Provedena akcija čišćenja podmorja.

 

ODOBRENA POTPORA PROJEKTU: 42.125,73 EUR

INTEZITET POTPORE 100%

 

Što sve možete naučiti o geološkoj prošlosti obalnog pojasa Hvara posjetom Geostazi – Hvarski tsunamit 66, pogledajte u dostupnoj digitalnoj varijanti deplijana i brošure:

Pogledaj ostale odabrene projekte