10. FEŠTA FORSKE PULENE

Datum objave:
8.10.2020
Kategorija:
Vijest
10. FEŠTA FORSKE PULENE
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

I ove godine naš član, Udruga Metropola mora, u suradnji s Gradom Hvarom i Turističkom zajednicom Grada Hvara organizira susret tradicijskih brodova Dalmacije - Feštu forske pulene.

Riječ je o festivalu koji se u Gradu Hvaru održava svake godine počevši od 2011. godine.

Fešta forske pulene nastala je kao želja i potreba da se očuvaju tradicionalni drveni brodovi Hvara; leuti, gajete, gucevi, kaići, batane ali kako organizatori navode, "da se oda  počast našim precima koji su zahvaljujući drvenom brodu, umijeću i iznimnim trudima ostavili ono čime se danas ponosimo i što nas čini prepoznatljivima".

Ukoliko niste znali, pulena je ime za drvenu skulpturu koja je krasila pramce antičkih i srednjovjekovnih trgovačkih i ratnih jedrenjaka. Skulpture su bile raznovrsne i imale su razne funkcije. Njihov nastanak jedan je od brojnih pomorskih misterija.

U početku su bile postavljane tako da gledaju u more i da zadovolje bogove. Isto tako imale su funkciju uplašiti neprijatelja. Tek kasnije postale su dekorativni element broda, često bogato ukrašene. Uglavnom su postavljane skulpture sirena, nagih ili obućenih žene, kraljevi u ratnoj opremi, glave ljudi, pjetao, orao ili pak zmaj kao što je bio i onaj na hvarskoj galiji koja je sudjelovala u Lepantskoj bitci 1571. godine-poznata kao ZVIR. Ona je jedini materijalni dokaz neke galije kršćanske flote koji je sačuvan do danas, , i jedini preživjeli svjedok te znamenite pomorske bitke u kojoj su pored hvarske sudjelovale i galije iz Cresa, Krka, Raba, Zadra, Šibenika i Trogira, Kopra i Kotora.

Cjelokupni program preuzmite u prilogu.

Pogledaj ostale vijesti