OUR RESPONSIBILITY - kampanja za promicanje svijesti o zaštiti okoliša

Datum objave:
16.7.2020
Kategorija:
Vijest
OUR RESPONSIBILITY - kampanja za promicanje svijesti o zaštiti okoliša
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

Otoke u obuhvatu FLAG-a Škoji Hvar, Vis i Šoltu odlikuje visokovrijedna biološka raznolikost i bogata prirodna baština. Vodeći se svojom strategijom, FLAG "Škoji" pokrenuo je kampanju za dizanje svijesti o zaštiti okoliša, pogotovo našeg mora i morskog pojasa, naziva OUR RESPONSIBILITY, koju provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama i uredima svoga obuhvata.

Ovogodišnja kampanja sastoji se od sljedećih aktivnosti:

~ Dizajnirani su znakovi i naljepnice s vizualom  zabrane bacanja otpada u more, koji će u suradnji sa suradnicima, gradovima i općinama biti postavljeni na mjestima okupljanja velikog broja ljudi, primjerice na plaži ili šetnici uz more.

~ Dizajnirane su prenosive pepeljare za plažu i podijeljene i turističkim uredima na otocima FLAG obuhvata kako bi se mogle podijeliti građanima i posjetiteljima, a sve u cilju smanjivanju bacanja opušaka po našim plažama i stijenama koji na kraju završe u moru.  

~ U suradnji s lokalnim parterima organizirat će se akcija čišćenja plaža/morskog pojasa.

 

Procjenjuje se da 80% morskog otpada potječe s kopna, od čega je plastični otpad najzastupljeniji koji se ne razgrađuje, nego se dijeli u manje fragmente tzv. mikroplastiku. Mikroplastika s vremenom postaje trajno i nepovratno dio morskog ekosistema i hranidbenog lanca.

Opušci su prepoznati kao najbrojniji zastupljeni otpad, često podcijenjen, koji u sebi sadrži plastiku, kemikalije i teške metale.  

Čovjek može pomoći rješavanju ovog problema, a najvažnije je pravilo: Ne zagađujmo! Ne ostavljajmo smeće i ne bacajmo ga u more, ili igdje drugdje po prirodi.

 

Briga za okoliš naša je odgovornost, i drago nam je da su suradnici na kampanji prepoznali njezinu važnost!

Pogledaj ostale vijesti