Ribolovni alati / orte - Tradicionalni ribolovni alati područja FLAG-a Škoji

Datum objave:
20.7.2021
Kategorija:
Vijest
Ribolovni alati / orte - Tradicionalni ribolovni alati područja FLAG-a Škoji
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

FLAG Škoji izdao je publikaciju „Ribolovni alati / orte“ u suradnji s komiškim umjetnikom Lukom Martinisom.

 

Područje naših Škoja od davnina ovisi o ribarstvu, a srednjodalmatinski otoci odigrali su važnu ulogu u njegovom razvoju. Naši ribari pomicali su granice odlazeći sve dalje u potrazi za ribom, pokretali su najveće pogone za preradu ribe u svijetu, bili izumitelji hidrauličnog vinča koji je revolucionarizirao ribarstvenu industriju.

Pojavom modernih tehnologija poboljšala se učinkovitost i brzina ribolova, ipak, strast i fascinaciju ribolovom nalazimo u osjećaju trzanja ribe preko najlonske niti na kažiprstu i u uzbuđenju (prvog) ulova.  

Vodeći se jednim od strateških ciljeva FLAG-a Škoji- razvoj održivog i konkurentnog sektora ribarstva koje će istovremeno počivati na bogatoj ribarskoj tradiciji i čuvati visokovrijednu prirodnu baštinu i bioraznolikost našeg arhipelaga- izdali smo publikaciju kojom želimo upoznati čitatelji s tradicionalnim ribarskim alatima našeg područja.

Luka Martinis, akademski slikar, svojim nas ilustracijama i tekstom vodi na posebno putovanje našim škojima putem tradicionalnim ribarskih alata i to upravo onima koji čuvaju ono najvažnije-naše more.

Publikaciju, osim u online obliku,  možete preuzeti u uredima FLAG-a Škoji u Hvaru, Komiži i Visu.

Pogledaj ostale vijesti