Škoji na Cikladima - Studijsko putovanje FLAG-a Škoji na područje FLAG-a Cyclades

Datum objave:
22.11.2023
Kategorija:
Vijest
Škoji na Cikladima - Studijsko putovanje FLAG-a Škoji na područje FLAG-a Cyclades
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

U sklopu pripreme za provedbu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za programsko razdoblje 2021.-2027. FLAG Škoji je za svoje članove i zaposlenike organizirao studijsko putovanje na područje FLAG-a Cyclades koji ima srodna geografska, gospodarska i socijalna obilježja s FLAG-om Škoji, a specifičnost oba FLAG-a je da djeluju na prometno slabije povezanom otočnom  području.

Također, između otoka Parosa i Hvara postoji neraskidiva povijesna veza s obzirom da su doseljenici s Parosa na području središnjeg dijela otoka Hvara ustanovili grčku koloniju čiji je otisak i danas vidljiv u prostoru i zahvaljujući kojoj baštinimo Farsku horu koja je upisana u UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Na putovanju koje se održalo od 15. do 19. studenog 2023. temeljem iskazanog interesa članova sudjelovala su dva predstavnika javnog sektora, tri predstavnika civilnog sektora, pet predstavnika gospodarskog sektora i četiri zaposlenika FLAG-a, a sam program studijskog putovanja koncipiran je na način da pokrije intrese svih sudionika, omogući dodatne uvide u relevantnostLEADER/CLLD mjere i omogući stvaranje kohezije među članovima koji zbog prometne nepovezanosti područja FLAG-a nemaju mnogo prilika za razmjenu iskustava i zajedničko jačanje kapaciteta.

Na području otoka Naxosa dobrodošlicu nam je pružio načelnik Naxosa i Malih Ciklada, Dimitros Lianos, koji nas je upoznao s funkcioniranjem lokalne samouprave koja osim otoka Naxosa obuhvaća i četri druga naseljena otoka arhipelaga, što je također sličnost s jedinicama lokalne samouprave FLAG-a Škoji. Tijekom sastanka upoznati  smo i s planiranim i provedenim projektima, ali i zanimljivim modelom planiranja i odabira projekata u kojem kroz tjedne sastanke sudjeluju relevantni predstavnici zajednice i predstavnik ministarstva nadležnog za zaštitu prirode i okoliša.

Na Naxosu smo se upoznali i s djelovanjem organizacije iz područje zaštite okoliša, Naxos Wildlife Protection, čije su aktivnosti srodne aktivnostima člana FLAG-a Plavi svijet Vis i primjerima projekata financiranih iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u programskom razdoblju 2014.-2020.Također, iskoristili smo priliku posjetiti ronilački centar Nima u zaljevuAgila Anna koji je sredstvima tamošnjeg FLAG-a proveo projekt usmjeren na nabavu opreme za ronjenje.

17. studenog 2023. posjetili smo otok Paros gdje smo se susreli s predsjednikom organizacije ribara, predsjednikom Jedriličarskog kluba Paros i predstavnicima gradskog vijeća. Posjetili smo lokalni “Škver”, odnosno malo lokalno brodogradilište, na kojem se reprariraju i održavaju drveni brodovi te s dionicima razmijenili iskustva u aktivnostima i projektima vezanim za valorizaciju maritimne baštine.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako udruge na dalekom arhipelagu Egejskog mora poznaju inicijative i manifestacije vezane za očuvanje maritimne baštine na području otoka Hvara iVisa te raspravljati o mogućim oblicima suradnje u predstojećem razdoblju.

Poseban motiv ovog putovanja bila je maslina koju je načelnik Općine Šolta promovirao kroz poznato šoltansko maslinovo ulje, a osobito zadovoljstvo bilo je posjetiti hvarske masline posađene na Parosu tijekom ekspedicije Faros-Paros-Faros 2003. godine.

18.studenog. 2023 po dolasku u Atenu posjetili smo Muzej umjetnosti Ciklada u kojem je prezentiran povijesni razvoj kululturnog i društvenog života na arhipelagu Ciklada.

Stečena iskustva s putovanja FLAG i njegovi članovi primijenit će u novom programskom razdoblju provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Škoji u kojem će se sredstvima dodijeljenim kroz natječaje FLAG-a nastaviti razvijati ribarstveno područje otoka Hvara, Visa i Šolte.

 

Putovanje je financirano sredstvima Europske unije, iz Mjere III.1

 

Pogledaj ostale vijesti