Kampanja Our Responsibility

Datum objave:
22.5.2020
Status:
U provedbi
Kampanja Our Responsibility
No items found.

FLAG Škoji područje je iznimne prirodne vrijednosti koje zbog njegove ljepote, bogate kulturne  i prirodne vrijednosti godišnje posjećuje velik broj turista.

U suradnji s gradovima i općinama, turističkim zajednicama i komunalnim poduzećima FLAG Škoji svake godine provodi kampanju za dizanje svijesti posjetitelja područja FLAG-a usmjerenu zaštiti okoliša, pogotovo našeg mora i morskog pojasa.

Kampanja 2020. godine obuhvaća sljedeće aktivnosti:

- Dizajnirani su znakovi i naljepnice s vizualom  zabrane bacanja otpada u more, koji će u suradnji sa suradnicima, gradovima i općinama biti postavljeni na mjestima okupljanja velikog broja ljudi, primjerice na plaži ili šetnici uz more.

- Dizajnirane su prenosive pepeljare za plažu i podijeljene i turističkim uredima na otocima FLAG obuhvata kako bi se mogle podijeliti građanima i posjetiteljima, a sve u cilju smanjivanju bacanja opušaka po našim plažama i stijenama koji na kraju završe u moru.  

- U suradnji s lokalnim parterima organizirat će se akcija čišćenja plaža/morskog pojasa.

Procjenjuje se da 80% morskog otpada potječe s kopna, od čega je plastični otpad najzastupljeniji koji se ne razgrađuje, nego se dijeli u manje fragmente tzv. mikroplastiku. Mikroplastika s vremenom postaje trajno i nepovratno dio morskog ekosistema i hranidbenog lanca.

Opušci su prepoznati kao najbrojniji zastupljeni otpad, često podcijenjen, koji u sebi sadrži plastiku, kemikalije i teške metale.  

Čovjek može pomoći rješavanju ovog problema, a najvažnije je pravilo: Ne zagađujmo! Ne ostavljajmo smeće i ne bacajmo ga u more, ili igdje drugdje po prirodi.

Briga za okoliš naša je odgovornost, i drago nam je da su suradnici na kampanji prepoznali njezinu važnost!

O kampanji je pisao i Total Croatia News.

Pogledaj ostale aktivnosti FLAG-a