Odlukom Uprave ribarstva Gradu Komiži za projekt "Ribarska zbirka Grada Komiže" dodijeljeno je 56.648,28 EUR (426.816,48 HRK) za provedbu projekta

Datum objave:
9.3.2023
Kategorija:
Vijest
Odlukom Uprave ribarstva Gradu Komiži za projekt "Ribarska zbirka Grada Komiže" dodijeljeno je 56.648,28 EUR (426.816,48 HRK) za provedbu projekta
No items found.

U studenom 2022. Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je 2 projekta za dodjelu potpore u iznosu od 79.882,20 EUR (601.872,48 HRK) u okviru natječaja FLAG-a Škoji za Mjeru 2.1 "Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture".

Jedan od odabranih projekata je i projekt "Ribarska zbirka Grada Komiže" kojemu je pristigla Odluka Uprave ribarstva o dodijeli je 56.648,28 EUR (426.816,48 HRK) za provedbu projekta.

Grad Komiža mjesto je iznimne ribarske tradicije i baštine u kojoj i danas žive i rade brojni ribari te ujedno i popularna turistička destinacija koja već godinama bilježi porast broja posjetitelja. Grad raspolaže raznovrsnim eksponatima ribarske zbirke koji su prikupljeni od komiških ribara od 1986. godine do danas, a koji nisu adekvatno konzervirani i izloženi. Izlaganje eksponata i interpretacija ribarskih tema uz te eksponate doprinijet će podizanju svijesti o ribarskom identitetu Grada Komiže i viškog akvatorija. Novo mjesto interpretacije maritimne baštine obogatit će kulturnu ponudu Grada Komiže i omogućiti bolju turističku promidžbu.

Ribarska zbirka Grada Komiže važan je dio identiteta grada. U sklopu projekta će se konzervirati od 50 do 70 predmeta ribarske zbirke, opremiti prostor za pohranu i izlaganje, istražiti uloga špilje Mancinovica na otoku Svecu u životu komiških ribara, interpretirati i prezentirati teme iz ribarskog života, organizirati izložba i uprizoriti interaktivna kazališna predstava Ala falka.

Nakon završetka projekta svi građani Komiže i oni koji vole Komižu i maritimnu baštinu, imat će mjesto u Spomen domu  na koje će se uvijek moći vraćati i istraživati zanimljivu kulturnu i ribarsku baštinu. Namjera je putem ovog projekta sačuvati tradiciju od zaborava na način da se postojeći eksponati na kvalitetan način prezentiraju prvenstveno mlađim generacijama koje se s istima nisu imali priliku susresti u svakodnevnom životu. Projekt koji se sastoji od očuvanja baštine doprinosi promicanju društvene dobrobiti i kulturne baštine u ribarstvenim područjima kao i očuvanju iste.

Čestitamo Gradu Komiži na dodijeljenim sredstvima i veselimo se skorašnjoj provedbi projekta!

Pogledaj ostale vijesti