Odlukom Uprave ribarstva Općini Sućuraj za projekt "Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj" dodijeljeno je 23.233,92 EUR (175.056,00 HRK) za provedbu projekta

Datum objave:
9.3.2023
Kategorija:
Vijest
Odlukom Uprave ribarstva Općini Sućuraj za projekt "Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj" dodijeljeno je 23.233,92 EUR (175.056,00 HRK) za provedbu projekta
No items found.

U studenom 2022. Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je 2 projekta za dodjelu potpore u iznosu od 79.882,20 EUR (601.872,48 HRK) u okviru natječaja FLAG-a Škoji za Mjeru 2.1 "Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture".

Jedan od odabranih projekata je i projekt "Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj" kojemu je pristigla Odluka Uprave ribarstva o dodijeli je 23.233,92 EUR (175.056,00 HRK) za provedbu projekta.

Svrha projekta je urediti trenutni prostor Turističke zajednice Sućuraj u prostor koji će služiti za interpretaciju svega vezanog uz ribarstvo. Interpretacijski centar ribarstva Sućuraj je centar koji će svojim sadržajem omogućiti svim naraštajima da se upoznaju sa stoljetnom tradicijom ribarstva. Centar je ujedno i multifunkcionalan te ima svrhu i za organiziranje raznih manifestacija u svrhu promicanja ribarstava.

Projekt je namijenjen svim stanovnicima Sućurja, otoka Hvara, kao i njihovim posjetiteljima. Izravno će se uključiti prvenstveno ribari općine Sućuraj koji će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti samom istraživanju i postavljanju sadržaja centra. Promicanje prirodne odnosno ribarske tradicije je zaista jedna ključna stvar kako sačuvati i potaknuti mlade na što ozbiljnije bavljenje ribarstvom te kako sačuvati od zaborava taj od davnina poznati posao otočana, ljudi s mora. Promicanje baštine ribarstva je vrlo zanimljiva tema za posjetitelje i turiste koji dolaze u Hrvatsku, te će centar zaista proširiti turističku ponudu Hrvatske, Dalmacije.

Promocija tradicijske baštine i vještina u ribarstvu na najbolji će se način promovirati na licu mjesta u samom interpretacijskom centru u Sućurju, svi posjetitelji će imati mogućnost doživjeti uživo način na koji se ribari, kakvi se sve ulovi mogu vidjeti te koliko je bogato morsko dno u Jadranskom moru. Ujedno svi posjetitelji centra pored prezentacijske stavke će imati QR kod preko kojega će moći pročitati na pametnom uređaju (mobitelu, tabletu...) sve o izloženom predmetu, sve specifikacije vezano uz predmet. Prezentacija tradicije, baštine kao takve preko pametnih uređaja je inovativnost kako u kulturološkom tako i u tradicijskom smislu. QR kod će biti osposobljen i za osobe s invaliditetom.

Čestitamo Općini Sućuraj na dodijeljenim sredstvima i veselimo se skorašnjoj provedbi projekta!

Pogledaj ostale vijesti