Odlukom Uprave ribarstve Gradu Hvaru dodijeljeno 1,5 milijuna kuna za uređenje Posjetiteljskog centra Rotonda

Datum objave:
13.4.2021
Kategorija:
Vijest
Odlukom Uprave ribarstve Gradu Hvaru dodijeljeno 1,5 milijuna kuna za uređenje Posjetiteljskog centra Rotonda
No items found.

Nakon provedene administrativne kontrole od strane stručne službe FLAG-a Škoji, Upravni odbor je u studenom 2020. godine donio Odluku o odabiru projekta "Posjetiteljski centar Rotonda" Grada Hvara prijavljenog na Natječaj u okviru Mjere 2.1. "Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture" iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Škoji.

Projekt je zatim proslijeđen Upravi ribarstva na postupak dodjele potpore koja 18. ožujka 2021. izdaje Odluku o dodjeli sredstava u iznosu 1.509.400,00 kuna za uređenje Rotonde čime će taj povijesni lokalitet na atraktivnoj lokaciji uz samu obalu postati posjetiteljski centar za interpretaciju pomorske povijesti grada Hvara.

Projekt će se provoditi kroz nekoliko aktivnosti, a započet će interdisciplinarnim istraživanjima stručnih timova kojim će se prikupiti sve relevantne informacije vezane za pomorsku povijest, brodarstvo, ribarstvo, hvarsku luku i urbane priče. Prikupljene informacije poslužit će kao podloga za kreiranje sadržaja koji će se komunicirati posjetiteljima na inovativan i suvremen način na samoj Rotondi. Objekt će se potom opremiti suvremenom tehnologijom za kreiranje doživljaja i interpretaciju kulturne baštine kroz edukativnu i iskustvenu razinu. Oprema će sadržavati interaktivne i stilski atraktivne elemente namještaja (deking, postamenti, korpusi za multimediju), najsuvremeniju multimedijalnu opremu popraćenu kreativnim IT rješenjima te prilagođenom rasvjetom koja odgovara djelovanju u vanjskim uvjetima. Uređenjem Posjetiteljskog centra Rotonda stvorit će se jedinstveno mjesto na kojem će različite skupine posjetitelja moći doživjeti bogatu pomorsku i ribarsku baštinu Hvara.

Posjetiteljski centar Rotonda je drugi projekt prijavljen naNatječaj FLAG-a Škoji u okviru Mjere 2.1. kojem je izdana Odluka o dodjeli sredstava. Prije Grada Hvara Odluku o dodjeli sredstava dobio je i projekt Općine Jelsa kojim će se omogućiti izgradnja prijeko potrebne zgrade muzeja za novi stalni postav ribarske zbirke u Vrboskoj. Time je projektima s našeg obuhvata putem natječaja FLAG-a Škoji dodijeljeno ukupno 3.018.800,00 kuna za promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine.

 

U nastavku prenosimo opis projekta iz projektne prijave:

 

"Objekt Rotonda je polukružna eksedra kojom je kamena obala, Fabrika, zaključena. Građevina je zapravo jednostavan zid polukružnog tlocrta koji okružuje zaravan čija je visina izdignuta iznad razine kamene obale. Po cijeloj dužini unutrašnjeg lica zida pregrađena je kamena klupa. Objekt je danas interpretacijski neiskorišten, no s obzirom na povijesno zaleđe, čini odličnu interpretacijsku platformu za formiranje posjetiteljskog sadržaja i svojevrsne turističke atrakcije.
Planira se opremiti najsuvremenijom opremom koja sadržava interaktivne i stilski atraktivne elemente namještaja uz pratnju kreativnih IT rješenja i prilagođenom rasvjetom. Smještaj objekta uz more povlači interpretaciju pomorske povijesti s naglaskom na brodarstvo i ribolov pri čemu je srdela bila najznačajnija morska kultura na čijem je izlovu i preradi uglavnom počivala ekonomska povijest ovog područja.
Osim opremanja Rotonde kako bi se prikupile vjerodostojne informacije vezane uz Rotondu i povijesnih objekata u njenoj okolici izradit će se interdisciplinarno istraživanje koje će prikupiti sve relevantne činjenice koje će se predstaviti u sadržaju. Interdisciplinarno istraživanje završit će elaboratom koji će detaljno obraditi svaku od tema, te iznjedriti detaljne scenarije i prijedloge sugovornika za dokumentarne klipove, te prijedloge interpretacije po temama.
U sklopu obilježavanja Dana grada Hvara početkom listopada svake godine omogućit će se u suradnji s udrugama čija je djelatnost usko vezana za očuvanje pomorske baštine, i učenika osnovne škole educiranje i predstavljanje zaboravljenih i tradicionalnih načina izrade alata, pomoćnog materijala i tehnika za ulov ribe zajedno s izvornim poznavaocima tradicionalnih tehnika. Sudionici edukacija interpretirat će naučene vještine kroz ponuđenu tehnologiju i materijale ugrađene u softver Posjetiteljskog centra Rotonda."

 

Pogledaj ostale vijesti