Odlukom Uprave ribarstva Gradu Hvaru dodijeljeno 1.505.500,00 HRK za provedbu projekta "Geostaza – hvarski tsunamit“

Datum objave:
29.6.2022
Kategorija:
Vijest
Odlukom Uprave ribarstva Gradu Hvaru dodijeljeno 1.505.500,00 HRK za provedbu  projekta "Geostaza – hvarski tsunamit“
No items found.

U kolovozu prošle godine Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je 6 projekata za dodjelu potpore u ukupnom iznosu 5.486.119,68 kuna u okviru natječaja FLAG-a Škoji za Mjeru 2.2 Promicanje zaštite okoliša i prirodne baštine u području ribarstva/akvakulture i ublažavanje klimatskih promjena.

Jedan od odabranih projekata bio je i projekt "Geostaza– hvarski tsunamit“ za koji je pristigla Odluka o dodjeli sredstava od strane Uprave ribarstva. Ovom Odlukom Gradu Hvaru je dodijeljeno 1.505.500,00 kuna za provedbu projekta.

Razvojem geološke staze u Hvaru žele se očuvati i promovirati prirodne vrijednosti kroz prikaz pojava nastalih u pradavnom moru te nastanak današnje obale čiji je uzrok taloženje morskih organizama. Obilježavanjem posebnih točaka na geostazi informirati će se posjetitelje o nastanku i vrijednosti samog okoliša, te potaknuti doživljaj obalnog pojasa  kao prirodne cjeline koju treba sačuvati, te kontinuirano čistiti zbog cjelogodišnjeg doživljaja još uvijek očuvane nežive prirode u urbaniziranom dijelu grada Hvara.

Kroz projekt se namjerava realizirati ekološka akcija podvodnog čišćenja morskog dna, te kroz radionice prikupljeni materijal oblikovati u eksponate i izrađene suvenire. Sav materijal iskorišten u izradi biti će od materijala sakupljenog iz ekoloških akcija. Projektom se želi osvijestit prirodno bogatstvo mora i njegove obale te važnost očuvanja ekosustava visoke vrijednosti.

 

Grad Hvar je o svom projektu prilikom prijave na Natječaj napisao sljedeće:

„Zbog iznimno vrijednog, očuvanog i atraktivnog prirodnog prostora geološkog značaja u urbaniziranom prostoru grada Hvara, dugoročna svrha projekta geostaze doprinosi novoj turističkoj ponudi grada Hvara u vidu atrakcije koja treba postati sastavni dio održivog turizma na ovom području. Osim ostvarenja dodatne turističke ponude projekt doprinosi i popularizaciju znanstvenih istraživanja u području geologije. Dugoročna svrha projekta je i obnova malog ali značajnog kulturnog dobra u kojem će biti smješten geološki i paleontološki postav koji će kroz pripovijest o geološkoj građi Hvara i odabranim replikama izložaka najznačajnijih fosilnih nalaza uz atraktivan multimedijalni prikaz tumačiti i ukazivati na niz prirodnih vrijednosti u svjetlu otkrića vezanih za područje Hvara. Kroz uvid u lokalne geološke i paleontološke znamenitosti posjetitelji će biti potaknuti na promišljanje o prirodnoj baštini, kvalitetnije razumijevanje složenih sustava vrijednosti, ali istovremeno i brigu za očuvanje te iste baštine.“

 

Čestitamo Hvaru na dodijeljenim sredstvima i veselimo se skorašnjoj provedbi projekta!

Pogledaj ostale vijesti