Odlukom Uprave ribarstva Općini Jelsa dodijeljeno 683.639,63 HRK za provedbu projekta "Staza bio raznolikosti Jelsa"

Datum objave:
7.6.2022
Kategorija:
Vijest
Odlukom Uprave ribarstva Općini Jelsa dodijeljeno 683.639,63 HRK za provedbu projekta "Staza bio raznolikosti Jelsa"
No items found.

U kolovozu prošle godine Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je 6 projekata za dodjelu potpore u ukupnom iznosu 5.486.119,68 kuna u okviru natječaja FLAG-a Škoji za Mjeru 2.2 Promicanje zaštite okoliša i prirodne baštine u području ribarstva/akvakulture i ublažavanje klimatskih promjena.

Jedan od odabranih projekata bio je i projekt "Staza bio raznolikosti Jelsa" kojemu je upravo pristigla Odluka o dodjeli sredstava od strane Uprave ribarstva. Ovom Odlukom Općini Jelsa je dodijeljeno 683.639,63 kuna za provedbu projekta.

Provedbom aktivnosti ovog projekta uredit će se tematska staza na otvorenom prostoru u općinskom parku u Jelsi. Potok smješten u parku u Jelsi mali je primjer zanimljive biološke raznolikosti zbog miješanja slatke i slane morske vode. Staza se postavlja iznad potoka. Projekt uključuje i sanaciju/rekonstrukciju zidova potoka koju će obaviti ovlaštena građevinska firma.

Kroz projekt je zamišljena edukativna eko akcija čišćenja na koju će biti pozvani stanovnici otoka da zajedničkim snagama doprinesu realizaciji projekta, stvarajući osjećaj zajedništva. Tijekom eko akcije čišćenja biti će organizirana i eko radionica. Posebna pozornost će se obratiti na prisustvovanje mlađe populacije kojoj se želi ukazati na važnost uključivanja u rad zajednice za zajedničku dobrobit, važnost očuvanja biološke raznolikosti. Na stazi će se nalaziti informativni tekst na panelima i stakleni krugovi sa grafikama i nazivima riba gdje će se posjetitelji informirati o visokoj prirodnoj i povijesnoj vrijednosti potoka i ribljem fondu koji se nalazi u potoku. Vizualni identitet projekta uključuje stazu amorfnog/organskog oblika koji oponaša liniju otoka, tj. značajnog krajobraza morske obale.  Za sigurnost posjetitelja, osobito djece, ispod pohodne površine staze postaviti će se mreža, koja sprečava pad u potok, kao i sigurnosna ograda.

O svom projektu ovako je pisala Općina Jelsa prilikom prijave na Natječaj:

„Cilj projekta je jačanje svijesti o zaštiti okoliša i prirode te očuvanju bio raznolikosti u ribarskim zajednicama kako bi se uključile u zaštitu resursa u svrhu povećanja otpornosti i smanjenja ranjivosti. Slijedom navedenog, projektom ćemo stvoriti novi turistički proizvod  čime će se revitalizirat  dio parka koji je počeo propadati, educirati posjetitelje parka i jačati svijest o zaštiti okoliša i prirode. Svi ti ciljevi ostvarit će se provedbom ekološke akcije čišćenja, edukativnim sadržajem tijekom eko akcije i postavljanjem info tabli sa informacijama o biološkoj raznolikosti potoka i ribljem fondu.“

  

Čestitamo Općini Jelsa na dodijeljenim sredstvima i veselimo se skorašnjoj provedbi projekta!

Pogledaj ostale vijesti